miércoles, 28 de noviembre de 2018

La Revolució Francesa, tema 2 dossier socials


Resultat d'imatges de revolució francesa
    1. Cerca informació sobre les etapes de la Revolució francesa. En fas un esquema dels punts més importants.
La monarquía absoluta francesa
El lujo con el que se vivía en el palacio de Versalles superaba al de cualquier otra casa real europea. Las continuas celebraciones y la ostentación, personificada en el rey Luis XVI, contrastaba con la pobreza que se vivía fuera de palacio.
  • Los privilegios
Tanto la nobleza y el clero frenaron todo intento de reforma ilustrada por parte del gobierno, pues no querían renunciar a sus privilegios.
  • El nulo papel político de la burguesía 
La importancia de la burguesía enriquecida continuaba aumentando, tanto en el aspecto económico como en el cultural. Pero las estructuras sociales no cambiaron, y el poder político, anhelado por la burguesía, seguía estando reservado a los privilegiados.
  • La situación de los campesinos
La situación de los campesinos, que representaban la mayor parte de la población, era pésima. De la agricultura obtenían lo justo para su alimentación, y en muchas ocasiones, ni eso. Las hambrunas debido a malas cosechas eran frecuentes y graves, especialmente la del año 1788, un año antes del estallido de la revolución.
  • La difusión de las ideas de la Ilustración
Las ideas de libertad individual y de igualdad se extendieron entre la población francesa. Este movimiento filosófico les llevó a razonar sobre su servidumbre ante los nobles, que tenía origen en el feudalismo, y obviamente encontraron que era totalmente injusto. Además, la democracia que se había establecido en los Estados Unidos tras su independencia les sirvió de inspiración y de ejemplo para cambiar el régimen absolutista.
  • La deuda económica de Francia
El lujo de la corte y el apoyo a la guerra de independencia de Estados Unidos sumieron a Francia en una profunda crisis económica. Una de las medidas que se tomaron fue incrementar el precio de los alimentos, con lo que la frustración de los campesinos aumentó.


    2. Cerca informació sobre l'imperi napoleònic. Quins eren els objectius del Congrés de Viena? Quines mesures es varen prendre per aconseguir-los?

els objectius del tractat era aïllar França, mitjançant la creació o el reforç dels estats veïns del nord i de l'est

Al districte de les Corts lamentem que determinats actes de la festa major hagin ocasionat molèsties a diversos veïns,o a persones malaltes ingressades en els hospitals de la zona. Us comuniquem, però, algunes de les mesures que hem pres per a minimitzar l´impacte negatiu el màxim possible. Enguany, i per evitar la concentració dels actes, s´han localitzat en vint-i-tres espais diferents del districte. Així, la programació als jardins de Clara Campoamor s´ha reduït a tres concerts en tota la festa major. A més, s´han instal · lat limitadors de so i s´han establert controls de seguretat per part de la Guàrdia Urbana del districte. També s´han organitzat dispositius de neteja prèvia i posterior a la celebració de les activitats.-




   3. Fes un esquema de les revolucions als diferents països, amb dates corresponents i el seu resultat.

Al llarg de la primera meitat del segle XIX, com hem vist, a tota Europa van anar definint-se dos grans grups políticament oposats: els absolutistes, ultres o conservadors i els liberals o progressistes. Entremig podem trobar els elements més moderats d’ambdós grups. Els primers eren els seguidors dels principis restauracionistes establerts al Congrés de Viena i de la Santa Aliança. Els segons agrupaven col·lectius tant diversos com els nacionalistes, els liberals i els romàntics defensors a ultrança de les llibertats dels individus.
Els liberals tenien a la major part dels seus adeptes en la burgesia, promotora de la Revolució francesa de 1789, que va veure com les seves aspiracions no van ser respectades en els governs posteriors. Quan a partir de la independència de Grècia es disgregui la Santa Aliança, aquesta burgesia creurà que havia arribat el moment de fer valer la seva ideologia a través d’una segona onada revolucionària.

rev30.png
 burgues02.jpg
Així, en la dècada de 1830 novament sorgiran moviments revolucionaris que ja afectarien tant a l’Europa central com a l’occidental, amb una extensió i unes repercussions més grans que les viscudes a la dècada anterior. En aquesta ocasió, les insurreccions tindrien més suport popular i, en aquells països on van triomfar, van comportar la substitució dels règims absolutistes per sistemes polítics constitucionals en els quals la burgesia va passar a detenir el poder. Amb tot, encara es mantindria la marginació de les classes populars de la vida política perquè el sufragi era censatari o restringit i les llibertats públiques eren limitades.
Va ser a França on va iniciar-se el nou procés revolucionari dels anys trenta. El príncep de Polignac, ministre del monarca Carles X, va dissoldre el parlament el 25 de juliol de 1830, va suprimir la llibertat de premsa i va excloure del cens electoral a comerciants i industrials. Davant les mesures reaccionàries del govern de Carles X, que intentava derogar la Carta Atorgada de Lluís XVIII, la burgesia va prendre les armes i va ocupar París per expulsar el darrer Borbó i nomenar un nou rei: Lluís Felip d’Orleans.
Révolution_de_1830_-_Combat_de_la_rue_de_Rohan_-_29.07.1830.jpg
El rei-ciutadà, que acceptaria tres principis bàsics del liberalisme: la sobirania nacional, una constitució que reconeixia els drets de la Carta Atorgada de 1814, i llibertat política i parlamentària. Aquest fet representava per França, desprès de l’experiència fallida de Lluís XVI amb l’Assemblea Legislativa el 1791, la nova formació d’una monarquia liberal o constitucional, que ràpidament va ser reconeguda per Anglaterra. Seria, però, la gran burgesia la que recolliria els fruits d’una revolució protagonitzada per la petita burgesia i els obrers, ja que la monarquia orleanista aviat oblidaria les seves promeses de liberalització i democratització del règim polític francès i condemnaria a les classes mitjanes, el seu principal suport inicial, a una situació de marginació política.
Encoratjada pel triomf de la revolució a França, la veïna Bèlgica, sotmesa a Holanda des del Tractat de Viena (1815), va revoltar-se combinant reclamacions nacionals i liberals. Així, el 4 d’octubre de 1830, els belgues prenien Brussel·les i declaraven la seva independència. Prússia, Àustria i Rússia van intentar intervenir per imposar el principi de legitimitat, però Anglaterra i França van oposar-se i van reconèixer el nou Estat. A la Conferència de Londres de 1831 es confirmaria la independència belga i la seva neutralitat sota la monarquia constitucional del rei Leopold I.
Wappers_belgian_revolution.jpg
Tanmateix, països com Espanya, entre 1833 i 1839, i la Gran Bretanya, a través de l’ampliació dels drets polítics el 1832, també van fer el trànsit cap al liberalisme en aquest període. En canvi, en altres llocs com ara a Itàlia, Polònia o Alemanya, els moviments revolucionaris dels anys trenta van fracassar.
A Polònia, sotmesa majoritàriament a Rússia, l’exèrcit va insurreccionar-se el 29 de novembre de 1830. L’any següent els polonesos declararien la seva independència. Tot i l’èxit inicial, les desavinences entre la noblesa polonesa conservadora i la burgesia liberal van propiciar que l’exèrcit rus esclafés la revolució i iniciés una terrible repressió davant la neutralitat i indiferències britànica i francesa.
Al centre d’Itàlia (Mòdena, Romanya i les Marques) va esclatar un alçament propiciat per l’acció soterrada dels carbonaris, que ràpidament va ser apaivagat per l’Imperi Austríac amb l’única reclamació de França. Tot i aquest fracàs, la revolució de 1830 va significar l’inici d’una nova consciència de pàtria que encoratjaria en la segona meitat del segle la lluita per la unificació i la independència italiana.
Finalment, a Alemanya, dividida en petits Estats sota el proteccionisme del Regne de Prússia (i de l’Imperi Austríac), la revolució va iniciar-se el 1830 en alguns Estats de la regió central que van adoptar constitucions liberals –Brunswick, Hesse, Hannover i Saxònia–. El moviment revolucionari va extendre’s lentament als Estats meridionals que van intentar dominar la Dieta (parlament) de la Confederació Germànica, unió política de l’Europa central creada pel Congrés de Viena el 1815 agrupant a 38 Estats sobirans. Creada per omplir el buit que havia deixat la desaparició del Sacre Imperi durant l’Imperi Napoleònic, disposava d’un parlament a Frankfurt i buscava equilibrar la influència d’Àustria i Prússia al nord d’Europa sota la presidència de l’emperador austríac i com a fre a les tendències liberals. Els intents revolucionaris de 1830 per canviar les constitucions dels Estats alemanys van fracassar. Amb tot, Prússia va introduir el Zollverein (1834), la unió duanera dels Estats del nord, futura llavor de la unificació del país.
zollverein 2.gif

    4. Quina era la situació d'Itàlia i d'Alemanya al començament del segle XIX?
llevó a la unión de los diversos estados en los que la península italiana estaba dividida, en su mayor parte vinculados a dinastías consideradas «no italianas» como los Habsburgoo los Borbones.


Evolución de los estados alemanes que desembocarían en la creación del unificado Imperio Alemán.
La unificación de Alemania fue un proceso histórico que tuvo lugar en la segunda mitad del siglo XIX en Europa Central y que culminó con la creación del Imperio alemán el 18 de enero de 1871 reuniendo diversos estados hasta entonces independientes (Prusia, Baviera, Sajonia, etc.).

   5. Explica com es va desenvolupar el procés d'unificació d'Itàlia. Quin territori el va liderar?
 El procés mitjançant el qual, entre 1859 i 1870, foren unificats els diversos estats en què s'estructurava la península Itàlica (i illes del voltant) per tal de crear l'actual Estat italià; en la pràctica consistí en l'annexió de tots al nucli impulsor del procés, Piemont-Sardenya (oficialment "Regne de Sardenya"), esdevingut Regne d'Itàlia el 17 de març de 1861 sota la dinastia de Savoia, que era d'origen tan extraitàlic com totes les dinasties reputades "no italianes" (els Habsburg i els Borbó, especialment). El Piemont Sardenya es el que va liderar.

   6. Quin era l'obstacle principal per a la unificació d'Alemanya? Explica com es va fer.




   7. Quins trets comuns representen la unificació d'Itàlia i d'Alemanya?
Una complicació per parts dels dos paisos per unirse en un.


   8. Quins problemes persistien a la darreria del segle XIX a l'Imperi Austríac i a l'Imperi Turc?
L'economia.


   9. Quins eren els objectius de la lluita política a l'Europa Occidental en aquella mateixa època?
Conseguir que tothom tengui els mateixos drets.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

compresio lectora

Comprensió lectora Aquí teniu un text de na Carolina Ibac, comenta'l al teu blog, fes-ne un resum i penja'l. Cerca una imatge ...